Colorat, pufos si cu o aroma delicata, macaron-ul este unul dintre cele mai cunoscute si apreciate deserturi frantuzesti.
Macaron-ul, acest fursec "inrudit" cu bezelele si pricomigdalele, este aproape nelipsit astazi din meniul unui Candy Bar. Il gasim intr-o larga varietate de culori si arome, de la "clasicul" caramel pana la fantezistele varietati cu smochine sau foie gras.
Aparut in Europa Evului Mediu, macaronul a fost initial un simplu desert preparat din migdale, albus de ou si zahar, cu interior moale si exterior crocant. Francezii isi asuma meritul pentru aceasta delicioasa prajiturica. Insa s-ar parea ca celebra Caterina de Medici este cea care l-a adus in Franta secolului al XVI-lea de pe meleaguri italiene. In manastirile venetiene, se prepara inca din secolul al VIII-lea.
La popularizarea macaronului au contribuit si doua calugarite din Nancy. Acestea au supravietuit conditiilor grele de viata din timpul Revolutiei Franceze vanzand macarons. Au devenit repede cunoscute drept "surorile Macaron"...
Insa macaronul de astazi, cu bezea si crema aromata, reprezinta o creatie pariziana de prin anii 1830. Numele sub care a devenit cunoscut este chiar cel de "macaron parizian".
De atunci si pana acum, celebrul desert nu a incetat sa se transforme. Astazi il gasim intr-o multitudine de forme, arome si culori, limita fiind doar imaginatia cofetarilor de pretutindeni. Este atat de apreciat incat are propria lui "sarbatoare". Incepand cu anul 2005, ziua de 20 martie a devenit "Ziua Macaronului", celebrata astazi in toata lumea de catre iubitorii de dulciuri.