Mousse-ul este o crema spumoasa, de origine franceza.
De regula, intr-un mousse gasim oua, zahar si ciocolata. Acestora li se pot adauga unt sau crema cu diferite arome.
Este in general consumat ca desert in sine sau inclus in Candy Bar.
Prima reteta dateaza din anii 1750, fiind documentata de catre autorul francez Menon in cartea ” La science du maître d’hôtel confiseur” (traducere aproximativa: „Stiinta maestrului cofetar”).
Se prepara de regula prin batutul albusurilor de ou, pana cand se obtine o crema usoara si pufoasa, care este apoi combinata cu un amestec de tipuri diferite de ciocolata si cateodata cu unt, galbenusuri de ou si zahar.
„Mousse” este un cuvant francez care inseamna „spuma”.
Retete asemanatoare mousseului au devenit frecvente in anii 1900, artistul francez post-impresionist Henri de Toulouse-Lautrec numindu-si propria reteta „mayonnaise”.
Varietatea de ciocolata are in general culoare maro si o textura usoara si pufoasa, insa densitatea poate varia in functie de ingrediente si metoda de preparare.
Tot cel de ciocolata este o sursa de calciu, vitamina A si vitamina B12.
Retetele variaza de la simplu la complex sau exotic. Majoritatea considera insa ca simplitatea este cheia unui mousse delicios.